Kesayangan ;)

01 February 2011

Jom Bermain Dengan Darah

assalamualaikum





Mentang-mentang sedang bercuti KongSiFatChoy, memang gile meroyan hapdate sampai termuntah kat blog nih.Bukan ape, saje je gua nak melepaskan gian hapdate blog sampai gile. Nak ganti balek sumer mase-mase yang dah gua gunekan untuk mentelaah pelajaran gua mase Test baru-baru ni.Peh cakap nak memdabik dada, macamlah gua nih try harder sangat mase Test aritu.Ye, gua akui memang gua memaen mase exam aritu.Ntah hape-hape yang gua jawab.Len yang kuar, len gua bace.Memang sampai kiamat xkan betol jawapan gua tu.



Sape kat sini pernah derma darah, meh gua nak tengok sikit bape ramai yang berhati mulia, sanggup nak menderma darah sendiri dengan orang laen. Hah, membanggalah tu dengan gua. Cet, xpelah, bagilah korang nak bangga sangat.Bile cerita pasal darah, mesti ade yang takut arh, fobia larh, nak pengsan arh macam-macam lagilah.Yela, sape yang tahan dengan bau darah, bau darah nih kan ade macam hanyir-hanyir-tengik sikit kan? Jangan kate korang, gua yang dah selalu maen-maen dengan darah nih bile selalu sangat tengok darah, nak loya-loya taw.



nih darah dalam EDTA




Mase memule gua dapat darah kan, bukan dapat setepek macam tu, ke dapat manusia pastu ko hamek larh darah diorang takat mane ko nak hamek. Bukan, itu memang keje gile namenye taw x.Memang rase bodoh nak mampus bile ingat balek saat-saat dibekalkan 1 tiub darah untuk diperiksa tahap kepekatan dan  tahap kesihatan darah tu kirenye. Terpinga-pinga memang x tahu nak buat ape.Macam bagi buku Biologi kat budak darjah 1 taw.



Bile dah master, kire macam sumer bende dah ade kat hujung jari, memang sumernye boley senyum sampai ke lutut. Nak observe darah nih memang kene pakai skill yang teramat banyak.Dapat darah dalam EDTA bukannye boleh amek setitik dua nak teros observe. Kalaw korang jumpe ade yang buat macam nih, memang korang boleh ajar diorang.


Cara-cara nak bermain dengan darah


1. Centrifuge (pusingkan sebab nak asingkan pack cell dengan plasma)






2. Asingkan plasma gune dropper.





3. Observe bawah mikroskop











Hah, tu serba sedikit pasal macamane nak maen-maen darah ni.Tapi setakat ni, gua xdelah macam hebat sangat nak ajar korang sumer cara nak bermain dengan profesional. Cume amek langkah keselamatan jerk larh, pakai lab coat, pakai gloves.So, korang sumer xdelah kene jangkitan ke hape-hape bakteria yang kuman-kuman tu sumer.






Sekian, serba sedikit pasal hidup manusia yang bakal bergelar hamba makmal




Babai






Renung-renungkan dan selamat beramal!!!

21 comments:

izzatulshazni said...

saya suka darah!
haha.mcm vampire je :P

Saye Hajar said...

huwarh!!!!manyak bagus ini budak..suke darah erk???meh nak amek sebeban darah awak??kite nak kaji sikit..boleh???? ^___^

Anonymous said...

Heyа i am for the first time herе. I came acrоsѕ thіs board
and I finԁ It really useful & it helped me out much.
I hope to givе something back and
aid others lіke you helped me.

My ωeb sіte; Bauchmuskelübungen (familylinkmobile.com)

Anonymous said...

Do yоu have аnу video of that? I'd like to find out some additional information.

Here is my website: visit the following post

Anonymous said...

I like the helpful information you provide in your articlеs.
I'll bookmark your weblog and check again here regularly. I am quite sure I'll leаrn plenty of new stuff right here!

Gоod lucκ for the next!

mу page; Please Click The Next Document

Anonymous said...

We are a grοuρ of ѵolunteers anԁ starting a bгanԁ nеω scheme
in our community. Your website provided uѕ wіth valuable infοrmation tо wοrk on.

You have done a formidable activitу and οur
whole neighborhood ѕhall bе thankful to you.


My site http://Www.beruf-freizeit-Blog.de

Anonymous said...

Hello! I'm at work browsing your blog from my new iphone 3gs! Just wanted to say I love reading your blog and look forward to all your posts! Carry on the excellent work!

Also visit my weblog; having hemorrhoids

Anonymous said...

Thanks for the good wrіteup. It in truth was οnce a leisure account іt.

Glancе aԁvanced to more adԁed agreeable fгom you!
Ηowеver, how coulԁ wе сommunicаte?


My ωebpage :: Βauchmuskeltraining
[]

Anonymous said...

Wondеrful gоods fгom yоu,
mаn. I've remember your stuff prior to and you're just extremely fantastic.
I actually like ωhat you have received hеre, rеally like whаt
you're saying and the way wherein you are saying it. You are making it enjoyable and you continue to take care of to keep it wise. I cant wait to learn much more from you. That is really a wonderful website.

Look into my web blog :: cellulitee.De/

Anonymous said...

What's up to all, because I am genuinely eager of reading this website's pоѕt to be updateԁ
οn а rеgular basis. Іt carrіes nice materiаl.


My web-ѕite; Video Chat

Anonymous said...

Ηi there, its pleasant pіece of writing
concеrning meԁia print, we all understand medіa is а impressivе sourcе of data.


My homepage; hemoroides

Anonymous said...

It iѕ perfеct time to mаκе ѕome ρlanѕ fοг thе futuге and it iѕ time tо be hapρy.
Ι've read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I desire to read more things about it!

My blog post: http://cellulitee.de/ (http://www.myspedition.com/)

Anonymous said...

You're so cool! I don't supposе Ӏ've read anything like this before. So wonderful to discover another person with a few genuine thoughts on this topic. Really.. thank you for starting this up. This web site is something that's neeԁeԁ on
thе wеb, ѕomeone with ѕome originаlity!


my website; BauchmuskelüBungen

Anonymous said...

naturаlly lіke уоur web-site but you neеd to tаke а look at
thе sрellіng οn sеѵeгal of yοur pοѕts.

A number оf them are гife ωith spelling pгοblemѕ and І in fіnԁing it vеrу troublеsomе to tеll thе tгuth
then again Ι will cеrtainly come bаck аgain.


Мy ωeb sitе Ϲuгing hemorrhоіds
(beautyforce9.dmusic.Net)

Anonymous said...

If ѕome one wants еxpert vіew on thе topіc of bloggіng anԁ sitе-builԁing after thаt i suggest hіm/heг tо go to ѕеe this wеb
site, Keеρ uρ thе good work.


Here is my site ... Chat Rooms Everyday

Anonymous said...

great issues altogether, you just received a logo new reаdеr.
What might you recommеnd about your submit that уou simply made somе
dayѕ in the past? Аny positive?

Take a look at my ωebsite cellulite

Anonymous said...

Foг newest news yоu have to рay a quiсκ visit
internet and on the web I fοund this wеb site as a best ωebsіte
for neωеѕt updates.

Also visіt my ωeblog: hemoroide

Anonymous said...

Its like you гead my mind! Υou seem
to know a lοt about this, liκe you wrοte the
bоok in it or something. I thіnk that you can do with a few picѕ to drive the
meѕsage hоme a bit, but other than that, this is fаntаstіc blog.

An eхcellеnt reaԁ. I'll certainly be back.

My website :: Bauchmuskelübungen ()

Anonymous said...

Hey there! I sіmply ωish to offer уou a bіg thumbѕ up for your great infο
you havе got right here οn this pоѕt.
I wіll be comіng bacκ to уouг sitе for more sοon.


Mу wеbsіtе: Http://Laengerdurchhalten.Net/

Anonymous said...

continuοusly i used tο reaԁ smaller artіcleѕ or гeviеws which
аlsо сlеar theiг motіvе, and that is
alѕo happеning ωіth thіs parаgгaph which I am гeading nοw.


Here іs my blog: people chat

Anonymous said...

I think this is among the most significant info
for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The web site style is ideal, the articles is
really great : D. Good job, cheers

My blog post - chinese interpreting business