Kesayangan ;)

01 April 2011

...Mari Bercerita Pasal MLT...

assalamualaikum





Terlebih dulu nak bagitau bahawesenye entri ini memang sedikit panjang dan memerlukan kesabaran bile membaca.Memang entri yang buhsan. Gua buat entri nih atas dasar permintaan seorang rakan blog. Memang blog gua x sefemes Fatin Liyana dan x segonjeng Cikepal, atas permintaan seorang pown gua nak pegi heboh dalam blog  nih kan? hey hey hey, biarkanlah, ini blog gua, gua punye suke hokeyh???? Xsuke, g men jejauh taw!!!!




Hamboih hamboih hamboih,  bukan men garangnye engkau weyh!!!!Takowt maks nak. Dahla, xpayah nak takot larh weyh. Pegi je cerita amende ko nak cerita arinih.






MLT bukanlah singkatan bagy MULUT yang kebiasaannya digunakan oleh kaum muda-mudi zaman ini dalam menaip mesej. MLT dalam entri gua bermaksud MEDICAL LABORATORY TECHNOLOGY.



Gua pown xtaw kenape dan mengapa gua amek kos ni, maybe sebab minat yang teramat mendalam dalam bidang kaji mengkaji nih. Mase zaman sekolah menengah dulu, gua nih agak arh rajin jugak jumpe puan Kaunselor, tanye pasal ape gua akan jadi bile besar nanty.Memang kajian dan perkiraan yang gua buat bersama dengan Puan Kaunselor menunjukkan gua nih samada akan jadi Doktor or yang berkaitan dengannye.



Bile dah beso nak tua bangke dah ni, gua selidik balek diri gua ni, disebabkan gua belajo men-men, memang lupekan aje niat nak jadik doktor. Law dah belajo memang suke suki gua wat memaen kan. Gua teroskan jelah dengan niat suci murni gua untuk jadi MLT nih.



Kerjaya sebagai seorang MLT nih memang arh jarang berkomunikasi dengan orang sebab diorang dok dalam lab jerk. Bukan sesuke hati duk dalam makmal men zero point ke, men chak chak ba ke bukan yea. Itu semua boleh gak korang nak maen.Tapi dalam tempoh 24 jam, notis letak jawatan atas meja.



Ramai arh tanye gua susah x belajar MLT nih, pade gua as science stream student, memang arh sedikit mudah. Tapi bukannye mustahil untuk para lepasan SPM yang bukan aliran sains pown untuk amek kos nih. Tu sumer terpulang pada korang sendri.Diri memaseng arh. Macam mase korang kecik-kecik jugak. Masuk darjah 1, nanges xnak blajo, sebab korang takut xpaham ape yang cekgu korang ajo betol x? Pastu datang keinginan sendrik nak blajo, bagy memane yang sedo larh kan. Balek umah cabut baju sumer teros ngadap buku dengan susu di sebelah kanan dan kismis di tangan kiri.Memang rancangan nak study gile-giler sebab xnak kelihatan seperti stupid bile dalam kelas kan. Macam tu jugak keadaan dia bile gua dah berada kat kolej sekarang nih.



Sem 1 belajar memang ar mudah, diorang ajar kita pasal mende basic yang kebanyakan bebudak memang dah sedia maklum.Pasal Kimia, English, Medical Laboratory Science dan yang paleng gua xbley blah, side subject die, korang kene amek sejarah beb!!!!Tapi erk, yang gua dah belajar sangat-sangat, bile korang rase susah nak score dalam Core Subject, korang kene ar buat backup yang side subject nih. Bukan ape, kengkadang bile korang dalam keadaan terdesak gile vavi, side subject nih arh yang akan tolong korang naekkan pointer korang.




Bile dah meningkat dewasa dan sem pown dah maken bertambah, memang ade berat larh sikit belajonye. Kalo nak sem dah naek, belajo still nak macam budak-budak derjah 6 nak amek UPSR, memang jangan mimpi lah nak jadi MLT yea. Mase naek sem 3 dengan sem 4 nih da boleh ar nak kaji air kencing, air mani, darah, taik dan jugak nanah serta hingusan.Memang dah macam permainan dah mende tu untuk korang sumer. Kalau korang wat, macam segalanya ade kat hujung jari korang jelah.Itu perumpamaan arh. Jangan arh nak dok hepi sangat macam hujung jari korang tu robot, nak wat DU test, segalanya xpayah nak bace layout ke mende ke teros jari korang laju buat segala prosedur tu kan. Memang magic giler beb!




Senang citer, mende nih berdasarkan minat, kalau korang rase betol2 nak belajar pasal MLT nih, korang kene minat, susah macamane pown, korang mesti kuat punye nak hadapi mende nih. Lagi satu, mase tempoh belajo tu, korang jangan arh nak kedekut darah untuk derma. Bukan nak watpe pown, nak buat ujikaji, nak belajar. Ape yang gua dapat tengok arh sepanjang gua belajar nih, mende nih datangkan kebaekan pada diri kita sendri.Kita boley cek air kencing kita normal ke x, darah kita ade pecah ke x, ke kite ade penyakit ke x.Kirenye kite macam doktor untuk diri kita sendrik arh.Amacam? interesting kan??? Korang pown boley amek darah kat kengkawan korang. Tapi gune jarum laen arh, jangan terlebey bijak plak kan g kongsi kongsi jarum nak suntik.Hengat nih doktor cucuk sendrik ape!!!!



bile dapat darah..kene simpan macam nih taw.







tengok...cucuk orang pown boleh taw





sample air kencing, jangan nak jijik pulak ea.





nih sahabat sejati dalam lab





keadaan dalam makmal.harap maklum, lab kot wajib!



 
yang dipegang oleh MLT diatas adelah micropipette









tengok amek darah tawu





mende nih memang biase dah jumpe...serunuk beb






 Segala mende yang kite buat, sumernye terpulang kat kite cemane kite nak manage.Janji bile kite ade minat, memang everythings seems to be easy untuk kita.Kepada lepasan SPM, korang kene tengok minat dan sometimes bile kita xtaw sesuatu mende tu, kite kene berusaha untuk dapatkannya okeyh...





Sekian, babai






kawan-kawanku memang amatlah baek


3 comments:

Miss Yong said...

wah.. superb! thanks for the sharing! u r the best! do u know how i found this entry of yours? by goggling " pasal apa clinical laboratory science"? hahah.. now then, will u tell me whether medical laboratory technology is the same as clinical laboratory science? thanks ya~

nyesal tak mcm ko said...

rugi jadi mlt ni..wa dah nyesal amek bidang ni..dalam makmal dah macam kerja kilang la tambah2 kat chemistry lab..chemistry mmg susah tp kalo bab mlt ni tak susah even art student pun leh kerja..dah la macam hina kerja mlt ni..gaji sikit dibanding dengan nurse dan ma..nyesal aku amek kalo dulu aku pergi buat matrik sains lagi bagos..malu kat kwn aku dekat sekolah mrsm dulu..depa semua jadi pegawai aku ni jadi taraf penolong pegawai jer..sob2

ayong pororo said...

betul..sebijik aku sokong ekau kat atas..aku pun dah bosan giler jadi mlt..nak kata masa belajar mmg gempak la..baca buku biokimia ,mikrobio la bagai..mcm gempak..budak pelatih nurse ingat bdak mlt la paling gempak..dah la tak ramai..subjek core sussah pulak..tak der budak aliran sastera dlm mlt (uitm jer ni ya bukan kkm) last2 aku masuk kerja mmg hina bak kat ako kat atas la..sakit hati aku tiap hari kerja dengan hati yang mmg tak der mood.dan tak suka kerja jadi sambil lewa jadi mudah marah..napa la kerajaan malaysial ni anak tirikan mlt...kenapa????we not deserve to be treating like this!!!